• Home
  • Plafondafwerking

Plafondafwerking

Het plafond is een onderdeel van je woning dat zeker niet onopgemerkt blijft. Als je op bed ligt, kijk je bijvoorbeeld ook vaak naar het plafond. Als je een kamer binnen loopt, valt het plafond onbewust ook op. Dat is vooral het geval als er sprake is van scheuren in het plafond of als het plafond niet mooi egaal is. Om die reden is plafondafwerking zeer belangrijk.

Plafondafwerking door middel van stucwerk is zeker vereist wanneer er scheuren in het plafond zitten. Ziet je plafond er niet zo goed uit als gewenst en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan is het aan te raden om deze pagina goed door te nemen. Hier vind je namelijk alles wat je moet weten over plafondafwerking. Bovendien geven we je ook een goed beeld van de prijs per vierkante meter. Tot slot bieden we je ook nog de mogelijkheid om offertes voor plafondafwerking met elkaar te vergelijken.

Verschillende soorten stucwerk voor het plafond

Voor plafondafwerking kunnen verschillende soorten stucwerk gekozen worden. In het geval van het plafond is vooral gladpleisterwerk een populaire keuze. Met deze vorm van pleisterwerk kan het plafond namelijk mooi glad worden gestreken. Er zullen dan geen oneffenheden meer zichtbaar zijn, waardoor er geen negatieve aandacht meer naar het plafond gaat. Ook lijkt een ruimte groter wanneer het plafond mooi is gladgestreken.

Glad stucwerk ziet er volgens velen ook beter uit dan wanneer het plafond met spackspuitwerk afgewerkt wordt. Echter, blijft dit uiteraard ook een kwestie van smaak. Houd er rekening mee dat stucwerk met reliëf moeilijker te repareren zal zijn als het ooit eens stuk gaat. In het geval van een nieuwbouw woning werken de wanden en plafonds nog, waardoor er een grotere kans op scheuren is. Voor nieuwbouw woningen raden we om die reden meestal glad stucwerk aan.

Kosten voor plafondafwerking

Ben je benieuwd wat plafondafwerking je zal kosten? Dan is het fijn om een indicatie te krijgen van de gemiddelde prijs. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende stukadoors ook andere prijzen zullen hanteren. Om die reden kunnen de prijzen ook sterk afwijken van de gemiddelden die we benoemen.

Soort stucwerkPrijs per vierkante meter
Gladpleisterwerk€ 12
Spackspuiten€ 7
Schuurwerk€ 15

Spackspuiten is veruit het goedkoopst. De reden hiervoor is dat men spackspuitwerk met een machine onder hoge druk kan aanbrengen. Hier komt dus geen traditioneel stucwerk bij kijken. Met deze machine kan het plafond ontzettend snel afgewerkt worden. Daardoor is het ook veel goedkoper om het plafond te laten spackspuiten. Niet iedereen is echter een liefhebber van het resultaat. Spackspuitwerk wordt ook veel gebruik voor nieuwbouwwoningen, omdat het een goedkope oplossing is.

Waarom je plafondafwerking het best kunt overlaten aan een specialist

Plafondafwerking door middel van stucwerk kun je het best aan een specialist overlaten. Daar zijn verschillende redenen voor. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

  1. Een specialist is in staat om het plafond zeer netjes af te werken
  2. Alles moet op de juiste manier voorbereid worden
  3. Als het stucwerk fout gaat, zul je alsnog een specialist moeten inschakelen

Met een specialist kun je er dus zeker van zijn dat het plafond netjes wordt afgewerkt. Als je zelf aan de slag gaat, dan moet je echt weten wat je doet. Anders zal het resultaat niet mooi worden. Voor stucwerk heb je een vaste hand nodig. Bovendien is stucwerk aan het plafond ook vrij lastig, omdat het plafond moeilijk te bereiken is. Ook moet het stucwerk goed voorbereid worden, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld stucmateriaal op je meubilair valt.

Plafondafwerking in de badkamer

Bij plafondafwerking voor in de badkamer moet men er rekening mee houden dat het een vochtige ruimte betreft. Daarom is het ook belangrijk dat de juist plafondafwerking voor deze ruimte gekozen wordt. Het is niet per se noodzakelijk om een vochtbestendige afwerking te gebruiken voor het plafond van de badkamer. Wél is het belangrijk dat de badkamer goed gelucht wordt na gebruik. De kans op schimmelvorming zal anders hoger zijn in de badkamer.

Doorgaans is glad pleisterwerk voor in de badkamer de meest geschikte keuze. Dit geeft namelijk een mooie uitstraling en is bovendien vrij eenvoudig te herstellen. Mocht er dus ooit schimmel op het plafond ontstaan, dan kun je dit met stucwerk vrij eenvoudig oplossen.

Plafondafwerking in een nieuwbouw woning

Plafondafwerking gaat bij een nieuwbouw woning vaak weer net iets anders. In een nieuwbouw woning zitten er vaak naden in het plafond. Die naden kunnen weggewerkt worden met goed stucwerk. Standaard gebruikt men voor nieuwbouw vaak spackspuitwerk. De naden in het plafond kunnen dan echter wel zichtbaar blijven.

Wil je naden in het plafond compleet wegwerken? Dan kan je een stukadoor langs laten komen om glad stucwerk aan te brengen. Het is over het algemeen niet aan te raden om met reliëf te werken in nieuwbouw woningen. Nieuwbouw woningen hebben namelijk wanden en plafonds die nog gaan werken. Hierdoor kan het stucwerk scheuren. Mocht dat zich voordoen, dan is stucwerk met een reliëf moeilijk te herstellen. Kies daarom bij voorkeur voor een gladde plafondafwerking.

Wij zetten dan eerst de naden in de plafonds dicht en maken het geheel vervolgens prachtig glad met een pleisterlaag.

Een ander voordeel van het glad afwerken van nieuwbouwplafonds is het feit dat er simpelweg een groot risico op scheuren in de nieuwbouw bestaat. Eventuele scheuren zijn veel beter weg te werken in glad stucwerk.

Plafondafwerking bij gipsplaten

Is het plafond gemaakt van gipsplaten? Ook dan is plafondafwerking belangrijk. Gipsplaten zijn gelukkig vrij eenvoudig af te werken met stucwerk. Als je een plafond van gipsplaten hebt, dan kan ieder type stucwerk gebruikt worden om het plafond mee af te werken. In dit geval kun je ook prima voor een afwerking met meer reliëf kiezen. Belangrijk is dat je een plafondafwerking kiest waar je zelf tevreden mee zal zijn.

Naast plafondafwerking ook je wanden mooi af laten werken?

Laat je het plafond onder handen nemen? Dan kan het een goed idee zijn om ook de wanden direct van nieuw stucwerk te laten voorzien, indien dit iets is dat je nog op de planning hebt staan. Door beide klussen tegelijkertijd uit te laten voeren door dezelfde partij, ben je mogelijk veel goedkoper uit.

Ook over andere vormen van stucwerk kun je op de website meer nuttige informatie vinden. Wil je meer weten over de prijzen van stucwerk op je wanden? Dan ben je onder andere ook aan het juiste adres op onze website. Voor alle soorten stucwerk is het bovendien mogelijk om offertes te vergelijken via onze website. Kies je ervoor om later nog eens je wanden te laten stucen, bezoek dan dus nog eens onze website. Zo zal je opnieuw goedkoop uit zijn.

Een offerte voor plafondafwerking aanvragen

Wil je niet te veel betalen voor plafondafwerking? Dan kun je offertes aanvragen via deze website. Offertes aanvragen voor plafondafwerking doe je als volgt:

  1. Bepaal eerst wat voor type plafondafwerking je wilt.
  2. Meet het oppervlak dat gestuct moet worden.
  3. Beschrijf de klus zo goed mogelijk en dien een aanvraag in.
  4. Wacht enkele werkdagen totdat je verschillende offertes ontvangen hebt.
  5. Leg de offertes naast elkaar en ga na welke het aantrekkelijkste is.
  6. Ga met een partij in zee die de plafondafwerking goedkoop kan verzorgen.

Binnen een mum van tijd heb je dus al offertes van verschillende stukadoors binnen! Hierdoor wordt het gemakkelijk om die offertes te vergelijken en de beste keuze te maken. Analyseer de offertes goed en ga na of de klus goed beschreven wordt. Op die manier kun je voorkomen dat er misverstanden ontstaan en dat je uiteindelijk alsnog duurder uit zal zijn.

Het aanvragen van offertes via de website is altijd gratis en vrijblijvend. Mocht je de klus toch nog iets te duur vinden, dan zit je dus nog nergens aan vast.