• Home
 • Stucwerk repareren

Stucwerk repareren

Zitten er scheuren in het stucwerk in je woning? Dan is het aan te raden om het stucwerk te laten repareren. Anders zouden de scheuren mogelijk kunnen verergeren. Alleen wat kost stucwerk repareren nu precies? En wat moet je allemaal weten als je stucwerk laat repareren? Op deze pagina vind je alle benodigde informatie. Ook bieden we je de mogelijkheid om offertes voor stucwerk repareren aan te vragen en te vergelijken. Zo ben je goedkoop uit als je het stucwerk wilt laten repareren.

De kosten voor stucwerk repareren

Om te beginnen zal je waarschijnlijk een beeld willen hebben van hoeveel het kost om stucwerk te repareren. We zullen je daarom een prijsindicatie geven door je een gemiddelde te geven. De exacte prijs zal echter sterk afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Het is overigens niet eenvoudig om stucwerk te repareren. Zo is het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat het stucwerk goed over de wand verdeeld wordt, omdat er anders een verhoging ontstaat. Het resultaat moet vlak zijn. Dit is ook de reden dat je stucwerk repareren het best aan een professional over kunt laten. Hoe duur het repareren van stucwerk uit zal vallen, kan ook afhankelijk zijn van hoe ernstig de schade is.

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor stucwerk repareren:

 • Stucwerk repareren kost gemiddeld € 10 tot € 25 per vierkante meter.
 • Als het een klein oppervlakte betreft, hanteert men ook vaak een uurloon.

Hoeveel het totaalbedrag zal bedragen, is dus ook afhankelijk van hoeveel stucwerk er gerepareerd moet worden. Wordt er een klein oppervlak gerepareerd, dan zal de prijs per vierkante meter in veel gevallen ook hoger uitvallen. De stukadoor moet immers wel naar je woning reizen etc.

Valt het stucwerk nog te repareren?

Er zijn een aantal zaken die het repareren van stucwerk lastiger kunnen maken. Moet er bijvoorbeeld een wand met veel reliëf gerepareerd worden? Dan is het moeilijk om het nieuwe stucwerk zo aan te brengen dat het niet zichtbaar zal zijn dat er een reparatie heeft plaatsgevonden. Voorbeelden van stucwerk met reliëf zijn spachtelputz, sierpleister en granol. Wil je dat het helemaal niet meer zichtbaar is dat de wand ooit beschadigd is geweest? Dan moet de stukadoor de wand met behulp van stucwerk helemaal glad maken.

Als het originele stucwerk glad is, dan is het stucwerk vaak veel eenvoudiger te repareren. Om die reden kun je in het geval van een nieuwbouw woning ook het best voor glad stucwerk kiezen. De wanden werken dan namelijk nog, waardoor de kans op scheuren hoger ligt.

Alleen stucwerk repareren is soms niet voldoende

In sommige gevallen is het niet voldoende om alleen het stucwerk te laten repareren. Soms moet de wand bijvoorbeeld ook opnieuw geschilderd worden na de herstelwerkzaamheden. Het is dus aan te raden om ook rekening te houden met die extra kosten. Schilderen is echter wel eenvoudiger dan stucen. Je kunt er eventueel voor kiezen om de schilderwerkzaamheden nadien zelf op te pakken.

De oorzaak van schade aan stucwerk

Het stucwerk repareren is uiteraard belangrijk als er sprake is van schade aan het stucwerk. Echter, is het ook aan te raden om de oorzaak even te achterhalen. Wanneer je dit niet doet, bestaat er een kans dat er zo weer scheuren in het stucwerk zullen ontstaan. Hieronder noemen we de belangrijkste oorzaken voor schade aan het stucwerk.

1. Een constructiefout

Om te beginnen kan de schade aan het stucwerk het gevolg zijn van een constructiefout. Als je woning een constructiefout heeft en er hierdoor scheuren in het stucwerk ontstaan, ben je natuurlijk verder van huis. In dit geval is het aan te raden om dit te laten controleren door een specialist. Deze kan vervolgens beoordelen hoe dit probleem aangepakt kan worden.

2. De muren werkten nog toen het stucwerk werd aangebracht

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en laten stucen? Dan is de kans groot dat de muren nog aan het werken waren toen het stucwerk werd aangebracht. Hierdoor is er een veel groter risico dat er scheuren in het stucwerk ontstaan. Je kunt prima stucwerk laten aanbrengen in een nieuwbouwwoning, maar houd dan wel rekening met scheuren. Om deze reden kun je ook het best voor een stucwerk zonder reliëf kiezen in het geval van een nieuwbouw woning.

3. Het stucwerk is verkeerd aangebracht

Scheuren in het stucwerk kunnen ook veroorzaakt worden doordat het stucwerk verkeerd is aangebracht. Een stukadoor zal bijvoorbeeld eerst gaas moeten plaatsen om het risico op scheuren te verminderen.

Hoe gaat stucwerk repareren in zijn werk?

Ben je benieuwd hoe een stukadoor het stucwerk zal repareren? Een stukadoor zal hiervoor over het algemeen onderstaand stappenplan volgen. Het kan ook dat de stukadoor hier iets van afwijkt als er bijvoorbeeld minder of meer herstelwerkzaamheden nodig zijn.

 1. Eerst spreekt de stukadoor een prijs met je af.
 2. De stukadoor gebruikt specie op cementbasis om de scheuren te dichten.
 3. Vervolgens wordt er gaas over de scheuren aangebracht.
 4. De wand wordt opnieuw gestuct waar nodig.

Verschillende soorten stucwerk repareren

Hoeveel je ongeveer zal moeten betalen voor stucwerk repareren, is ook afhankelijk van welk soort stucwerk gebruikt is. Hieronder benoemen we vier soorten stucwerk die veel gebruikt worden om wanden mee te stucen, en dus ook voor herstelwerzaamheden van bestaand stucwerk.

 1. Sausklaar stucwerk
 2. Behangklaar stucwerk
 3. Spackspuitwerk
 4. Sierpleister

Wil je meer weten over de verschillende soorten stucwerk? Dan beschrijven we de verschillende soorten stucwerk hieronder nog eens uitvoerig.

1. Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk wordt vooral gebruikt voor stucwerk repareren als de wand zo hersteld moet worden dat deze geschilderd kan worden. Als er geschilder moet worden, dan is er een vlakke en egale wand nodig. De stukadoor heeft hiervoor een erg vaste hand nodig. Omdat het stucwerk zo vlak moet worden, betaal je meestal ook meer dan met behangklaar stucwerk bijvoorbeeld.

2. Behangklaar stucwerk

Bij behangklaar stucwerk wordt de wand ook vlakker gemaakt. Het verschil met sausklaar stucen is dat de wand niet zo perfect afgewerkt hoeft te worden. Zodra er behang op de wand wordt aangebracht, zijn kleine oneffenheden namelijk minder goed zichtbaar. Bij deze vorm van stucwerk repareren is er dus iets minder aandacht vereist, waardoor de prijzen ook iets lager zullen liggen.

3. Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is erg eenvoudig aan te brengen, omdat dit met een machine gebeurt met behulp van hoge druk. Dit is dus geen traditionele vorm van stucwerk. Omdat het met spackspuitwerk mogelijk is om goedkoop en snel een ruimte van stucwerk te voorzien, wordt het ook veel voor nieuwbouw woningen gebruikt. Een nadeel is wel dat spackspuitwerk een korrelige structuur heeft, en dat dit lastiger te repareren kan zijn. Dit terwijl nieuwbouwwoningen juist nog werkende muren hebben en het risico op scheuren dus hoger is.

4. Sierpleister

Sierpleister heb je in ontzettend veel verschillende soorten. Spachtelputz is de meest voorkomende vorm van sierpleister in Nederland. Rustiekputz is nog een voorbeeld van een soort sierpleister dat in Nederland veel voorkomt. Het sierpleister wordt handmatig met behulp van een spaan aangebracht. Het reliëf in dit stucwerk is moeilijk te herstellen. Dit stucwerk repareren is zo uitdagend dat de wand beter opnieuw gestuct kan worden als je wilt dat de reparatie helemaal niet meer zichtbaar is.

Offertes voor stucwerk repareren vergelijken

Wil je stucwerk laten repareren door een vakman? Dan is het mogelijk om offertes te vergelijken met behulp van ons platform. Zo hoef je niet bang te zijn dat je te veel betaalt voor de diensten van een stukadoor. Wil je offertes vergelijken? Probeer de klus dan zo goed mogelijk te beschrijven en dien daarna je aanvraag in. Je kunt de offertes vrijblijvend en gratis aanvragen, je zit dus nooit ergens aan vast na het indienen van je aanvraag. Daarnaast gebruiken we je gegevens alleen voor de aanvraag.

Enkele werkdagen na je aanvraag ontvang je de offertes van verschillende stukadoorsbedrijven. Analyseer de offertes goed en leg ze naast elkaar om te bepalen welke partij het goedkoopst is. Op deze manier wordt het gemakkelijk om het stucwerk goedkoop te laten repareren.