Pleisterwerk

Wil je je wanden of plafond graag mooi af laten werken? Dan zul je een stukadoor moeten inschakelen om pleisterwerk te laten aanbrengen. Op deze pagina lees je alles over pleisterwerk. Bovendien heb je de mogelijkheid om offertes aan te vragen en te vergelijken via deze pagina. Zo weet je straks alles over pleisterwerk en weet je welk stukadoorsbedrijf in jouw geval het meest voordelig is. Als je niet te duur uit wilt zijn en pleisterwerk aan wilt brengen, dan is het aan te raden om deze pagina goed door te nemen.

Pleisterwerk is een andere benaming voor glad stucwerk. Pleisterwerk vormt dan ook de ideale basis voor andere afwerkingen. Wil je gaan behangen of sauzen, dan is het ook verstandig om eerst pleisterwerk aan te laten brengen.

Met pleisterwerk ziet je woning er groter uit

Een belangrijk voordeel van pleisterwerk is dat je woning er groter uit kan gaan zien. Doordat de wanden glad zijn afgewerkt, geeft dit namelijk een ruimtelijk effect. Vooral in een kleine ruimte is het daarom verstandig om voor pleisterwerk te gaan. Je kunt kleine ruimtes beter niet voorzien van stucwerk met veel reliëf.

De basis voor verschillende afwerkingen

Pleisterwerk kan gebruikt worden als basis voor verschillende soorten afwerkingen. Weet je nog niet zo goed op welke manier je de wanden af wilt laten werken? Dan geven we je graag een aantal voorbeelden. Je kunt de wanden na het aanbrengen van pleisterwerk afwerken op onderstaande manieren:

 • Behang
 • Verf
 • Spachtelputz
 • Latexspuitwerk

Het is overigens niet altijd noodzakelijk om eerst pleisterwerk aan te brengen. Het is daarom aan te raden om eens met de stukadoor te overleggen als je een van bovenstaande afwerkingen wilt. Wellicht is jouw wand nog vlak genoeg om deze afwerkingen aan te brengen zonder de wand eerst van pleisterwerk te voorzien.

Pleisterwerk kun je eenvoudig laten herstellen

Als er ooit een scheur in het pleisterwerk ontstaat, is dit ook relatief eenvoudig weer te herstellen. Omdat er geen reliëf in het pleisterwerk zit, is het minder lastig om nieuw materiaal dezelfde uitstraling te voorzien. Als stucwerk een reliëf heeft, is het vrijwel onmogelijk om dit te repareren op een manier dat het niet langer zichtbaar is dat er ooit sprake is geweest van schade. Juist omdat glad pleisterwerk geen textuur heeft, is het ook ideaal voor nieuwbouw woningen. Nieuwbouw woningen hebben namelijk muren die nog werken. Hierdoor kunnen er scheuren in het stucwerk ontstaan.

Pleisterwerk in nieuwbouw woningen

Pleisterwerk is dus een goede keuze als je een nieuwbouw woning van stucwerk wilt laten voorzien. Er wordt soms nog weleens getwijfeld of het verstandig is om een nieuwbouw woning te laten stucen. Het duurt ongeveer vier jaar voordat de muren stoppen met werken. In die tijd stucen is risicovol, omdat de kans op scheuren in het stucwerk veel groter zal zijn. We kunnen je verklappen dat pleisterwerk in een nieuwbouw woning prima kan. Echter, moet je er wel rekening mee houden dat het risico op scheuren groter is. Gelukkig is pleisterwerk zeer eenvoudig te herstellen.

Als je pleisterwerk laat aanbrengen in een nieuwbouw woning, ben je ook veel goedkoper uit. De wanden in een nieuwbouw woning hebben meestal namelijk slechts een kleine laag nodig om mooi vlak te worden. Dit komt doordat de wanden vaak uit betonblokken bestaan. Bij een oudere woning is vaak veel meer materiaal nodig om de wanden vlak te krijgen. Om die reden is stucwerk voor nieuwbouw woningen ook veel goedkoper. Je kunt je nieuwbouwwoning dus prima laten voorzien van pleisterwerk.

De kosten voor pleisterwerk

Ben je benieuwd naar wat pleisterwerk je zal kosten? Dat is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo kost pleisterwerk bijvoorbeeld minder voor een nieuwbouw woning dan voor een oudere woning. Bovendien betaal je ook minder per m² als je een groter oppervlak laat aanpakken. Zo zijn er nog veel meer factoren die de kosten van het pleisterwerk kunnen beïnvloeden. Een prijsindicatie geven is dus lastig, maar we geven je wel graag een gemiddelde prijs.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor pleisterwerk.

Type pleisterwerkGemiddelde prijs
Wanden nieuwbouwwoning€ 9 per vierkante meter
Plafond nieuwbouwwoning€ 15 per vierkante meter
Wanden oudere woning€ 15 per vierkante meter
Plafond oudere woning€ 18 per vierkante meter

De reden dat je voor pleisterwerk op het plafond meer betaalt, is omdat het plafond moeilijker te bereiken is.

Houd er rekening mee dat de hierboven genoemde prijzen slechts indicaties zijn. We kunnen je geen exacte prijzen geven. Wil je wel graag weten hoeveel je exact zal betalen? Dan is het aan te raden om offertes aan te vragen via onze website.

Wil je de wanden behangen of verven?

Als je pleisterwerk laat aanbrengen is het aan te raden om dit nog te laten behangen of verven. Op die manier heeft het pleisterwerk nog een extra beschermlaag en zijn er geen oneffenheden meer te zien. Houd er rekening mee dat pleisterwerk op een andere manier afgewerkt kan worden wanneer het behangen moet worden. Het verschil tussen behangklaar en sausklaar stucen, is dat de wand minder egaal hoeft te zijn als er behangklaar gestuct moet worden. Hierdoor kost behangklaar stucen vaak ook minder dan sausklaar stucen.

Hoe lang krijg je garantie op pleisterwerk?

Het is aan te raden om vooraf afspraken te maken met de stukadoor over de garantievoorwaarden. In principe doet een stukadoor zijn werk natuurlijk goed en is de kans op scheuren dus erg klein. Toch is het altijd een goed idee om het alvast over de garantievoorwaarden te hebben. Op die manier kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan als er toch scheuren in het stucwerk zouden ontstaan.

Pleisterwerk hecht erg eenvoudig

Pleisterwerk is op vrijwel ieder soort ondergrond aan te brengen. Dit is een van de redenen waarom pleisterwerk voor vrijwel iedere ruimte in huis geschikt is. Pleisterwerk kan worden aangebracht in de badkamer, in de woonkamer, maar ook in de keuken bijvoorbeeld. Je kunt dit type stucwerk dus aanbrengen in vrijwel iedere ruimte. Soms moet er eerst een primer worden aangebracht, zodat het stucwerk goed hecht.

Wat zijn de voordelen van pleisterwerk?

Heb je de voordelen van pleisterwerk graag op een rijtje? Dan hebben we hieronder de belangrijkste voordelen van dit type stucwerk voor je opgesomd.

 • Een ruimte oogt groter met glad pleisterwerk
 • Pleisterwerk is eenvoudig te herstellen
 • Pleisterwerk vormt de perfecte basis voor diverse afwerkingen
 • Een goedkope vorm van stucwerk
 • Perfect voor nieuwbouwhuizen

Wat zijn de nadelen van pleisterwerk?

Iedere vorm van stucwerk heeft voor- en nadelen. Hieronder noemen we ook de nadelen van pleisterwerk, zodat je een goede afweging kunt maken.

 • Heeft tijd nodig om te drogen
 • Vaak niet zo stootbestendig als stucwerk met reliëf

Een offerteaanvraag indienen voor pleisterwerk?

Wil je graag weten wat je voor deze vorm van stucwerk zal betalen? Dat is niet zomaar te berekenen, omdat het afhankelijk is van het stukadoorsbedrijf dat je kiest. Je kunt er wel eenvoudig achter komen door offertes aan te vragen via ons platform. Een aanvraag indienen kan zeer eenvoudig. Dat doe je door onderstaand stappenplan te volgen.

 1. Ga goed na wat voor stucwerk je wilt en hoeveel m² er gestuct moet worden.
 2. Beschrijf de werkzaamheden zo goed mogelijk.
 3. Dien de aanvraag in.
 4. Wacht enkele werkdagen voordat je de offertes binnen hebt.
 5. Leg de offertes naast elkaar om ze te vergelijken.
 6. Kies een stukadoor.

Offertes vergelijk je dus zeer gemakkelijk via ons platform! Alle offertes die je via ons platform binnen krijgt zijn zowel gratis als vrijblijvend. Je kunt er dus ook voor kiezen om niets met de offertes te doen als je je bedenkt en achteraf toch geen pleisterwerk wilt. Weet je nog niet zeker of pleisterwerk de beste keuze is voor je wanden en/of plafond? Verdiep je dan ook eens in de andere soorten stucwerk. Op onze website vind je ontzettend veel informatie over allerlei soorten stucwerk. Voor ieder soort stucwerk is het mogelijk om offertes te vergelijken met behulp van ons platform.