Raapwerk

Een van de werkzaamheden die je door een stukadoor kunt laten uitvoeren, is raapwerk. Raapwerk kan gebruikt worden om muren in zeer slechte conditie te herstellen. Ook als er sprake is van een ruw ondergrond wordt er vaak voor raapwerk gekozen. Bovendien wordt raapwerk toegepast als de ondergrond niet gelijk is. Zijn er grote verschillen die weggewerkt moeten worden, dan is raapwerk de oplossing. Een stukadoor kan raapwerk toepassen om ervoor te zorgen dat de muren weer mooi waterpas worden.

Wat is raapwerk?

Als er een dikke laag pleister aangebracht moet worden, bijvoorbeeld omdat de muren erg ongelijk zijn, noemen we dit raapwerk. Vanaf 7 millimeter pleister kunnen we de klus omschrijven als raapwerk. De benodigde dikte van het pleister kan echter nog veel groter zijn. Zo is het in sommige gevallen nodig om een centimeters dikke pleisterlaag aan te brengen. Raapwerk kan tot 5 centimeter dik zijn.

Wat kost raapwerk?

Hoeveel raapwerk kost is vooraf niet goed te zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo is dit bijvoorbeeld afhankelijk van hoe ongelijk de muur is. Hoe minder gelijk de muur, hoe meer raapwerk er toegepast moet worden. De prijs zal dan uiteraard ook hoger liggen. Ook is de prijs afhankelijk van door welke stukadoor je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Ondanks dat de prijzen van raapwerk afhankelijk zijn van verschillende factoren, kunnen we je wel een prijsindicatie geven. Echter, kunnen de werkelijke prijzen hier dus sterk van afwijken. Wil je echt een goed beeld van de prijs, dan is het aan te raden om offertes aan te raden en te vergelijken.

In de tabel hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde prijzen.

Type raapwerkGemiddelde kosten
Standaard raapwerk€ 20 tot € 24 per vierkante meter
Raapwerk in de badkamer€ 24 tot € 30 per vierkante meter

Zelf het raapwerk oppakken?

Het is niet aan te raden om het raapwerk zelf te verzorgen. Het zelf verzorgen van raapwerk is uiteraard wel de meest goedkope mogelijkheid. Echter, bestaat er ook het risico dat het resultaat tegen zal vallen. Om raapwerk te kunnen verzorgen moet je immers wel ervaring hebben met stukadoorswerk. Zonder vaste hand is het moeilijk om een mooi resultaat te krijgen. Het is dus aan te raden om het raapwerk over te laten aan een expert.

Factoren die de kosten van raapwerk beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs van raapwerk beïnvloeden. Om te beginnen is de prijs afhankelijk van welke partij je kiest. Verschillende partijen hanteren namelijk ook verschillende prijzen. Daarnaast is de exacte prijs ook afhankelijk van hoe dik de pleisterlaag ongeveer moet worden. Bovendien betaal je soms ook voorrijkosten. Bij een groter oppervlakte betaal je per vierkante meter vaak minder dan bij een kleine opdracht.

Besparen op raapwerk

Wil je niet te veel betalen voor het raapwerk dat een stukadoor in je woning zal aanbrengen? Dan hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesomd waarmee je veel geld op deze klus kunt besparen.

1. Laat meerdere ruimtes tegelijk aanpakken

De totaalprijs zal doorgaans uiteraard hoger liggen als je een groter oppervlak laat stucen. Echter, kun je wel besparen op de prijs per vierkante meter door de stukadoor een groter oppervlak te laten aanpakken. Op die manier wordt de klus ook interessanter door de stukadoor. Wil je bijvoorbeeld je woonkamer en badkamer laten stucen? Dan kun je vaak geld besparen door deze klus aan één stukadoor toe te wijzen.

2. Vergelijk offertes met behulp van onze website

Wie niet te veel wil betalen voor de diensten van een stukadoor, doet er goed aan om onze website te gebruiken. Met behulp van onze website is het mogelijk om offertes aan te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven. Op die manier kun je de prijzen van de verschillende bedrijven ook zeer eenvoudig met elkaar vergelijken.

3. Controleer welk btw-tarief je betaalt

Heb je een woning die ouder is dan twee jaar? In dat geval betaal je 6% belasting over stucwerk en geen 21%. Raapwerk valt ook onder deze categorie. Als je een woning hebt die ouder is dan twee jaar, is het dus goed om even te controleren hoeveel btw er in rekening gebracht wordt. Het verschil in kosten met dit lagere btw-tarief kan enorm zijn.

4. Bespaar op de voorrijkosten

Vaak brengt een stukadoor ook voorrijkosten in rekening. Een regionale partij zal dit echter niet altijd doen. Het is een goed idee om eens na te gaan hoeveel verschillende stukadoors aan voorrijkosten rekenen. Als een klus meerdere dagen in beslag neemt, zal de stukadoor ook vaker heen en weer moeten reizen. Als je dan iedere keer voorrijkosten betaalt, kunnen de kosten vrij hoog oplopen. Om die reden is het soms beter om een partij te kiezen die dichtberij huis zit.

Zo dien je een offerteaanvraag voor raapwerk bij ons in

Wil je graag een stukadoor langs laten komen voor raapwerk? Dan is het prettig als je een goed beeld hebt van wat de kosten zullen zijn. Een prijsindicatie is echter moeilijk te geven, omdat iedere stukadoor weer andere prijzen rekent. Om die reden kun je het best offertes aanvragen en vergelijken. Met ons platform is dit zeer eenvoudig. Je hoeft slechts één aanvraag bij ons in te dienen en vervolgens ontvang je offertes van verschillende bedrijven.

Dien je een aanvraag bij ons in, dan is het belangrijk dat je de klus zo goed mogelijk beschrijft. Op die manier kun je er namelijk zeker van zijn dat de stukadoor een goed beeld van de werkzaamheden heeft. Hoe beter je de klus beschrijft, hoe kleiner de kans op miscommunicaties. Geef dus ook het aantal vierkante meter raapwerk aan. Zo kunnen de stukadoorsbedrijven een prijsinschatting voor je maken.

Zodra de aanvraag eenmaal is ingediend, zul je enkele werkdagen moeten wachten tot de verschillende stukadoorsbedrijven offertes hebben opgesteld. Heb je de offertes eenmaal binnen, dan hoef je ze alleen nog maar met elkaar te vergelijken. Ga ook altijd even goed na of alle werkzaamheden correct op de offerte staan vermeld.

Raapwerk vormt vaak alleen de basis

Het is goed om te weten dat raapwerk vaak alleen de basis vormt. Hierna komt er vaak nog een andere afwerking bovenop het raapwerk. Raapwerk wordt namelijk uitgevoerd om de wanden gelijk te maken. Het raapwerk kan bijvoorbeeld sausklaar gemaakt worden als je van plan bent om hierna nog te verven. Het is echter ook mogelijk om hierna nog een laag sierpleister bovenop het raapwerk aan te brengen.

Het is een goed idee om je alvast te verdiepen in de verschillende afwerkingen en ook bij de stukadoor aan te geven wat je precies wilt. Wil je de wand sausklaar dan zal de wand bijvoorbeeld vlakker moeten zijn dan wanneer je de wand behangklaar wilt. Het is dus goed om dit met de stukadoor te bespreken.

Meer weten over andere soorten stucwerk?

Raapwerk is één van de klussen die je over kunt laten aan een stukadoor. Heb je meer klussen voor de stukadoor of weet je niet of er raapwerk benodigd is? Dan is het aan te raden om te informeren bij een stukadoor of om nog even verder te lezen op de website. Op onze website vind je namelijk ontzettend veel pagina’s vol met informatie over stucwerk. Ook als je een andere vorm van stucwerk uit wilt laten voeren, vind je op onze pagina voldoende informatie. Bovendien is het mogelijk om offertes aan te vragen voor ieder soort stucwerk.

Waarom raapwerk-offertes aanvragen via ons platform?

Door offertes voor raapwerk aan te vragen via ons platform zul je nooit te duur uit zijn. Het aanvragen van offertes via ons platform is gratis en vrijblijvend. Je zit dus nog nergens aan vast en kunt ook beslissen om de klus niet direct uit te laten voeren. Uiteraard gaan we zorgvuldig met je gegevens in en gebruiken we deze alleen om de offertes aan te vragen.

Ben jij benieuwd hoeveel jij voor het raapwerk in je woning zal moeten betalen? Dien dan snel een aanvraag in!