• Home
 • Wandafwerking

Wandafwerking (stucwerk)

Ben jij van plan om je wanden af te laten werken? Wandafwerking zal de uitstraling van je woning aanzienlijk kunnen verbeteren. Bovendien is het soms noodzakelijk als je de wanden wilt gaan verven of behangen. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden omtrent wandafwerking, is het aan te raden om deze pagina goed door te nemen. Hier lees je namelijk over de verschillende soorten stucwerk die bij wandafwerking toegepast kunnen worden. Ook geven we je een goed beeld van de prijzen en is het mogelijk om offertes aan te vragen via ons.

Na het lezen van deze pagina weet je dus welke soorten stucwerk in jouw geval een goede keuze zullen zijn, en wat je hiervoor ongeveer zal betalen.

Wandafwerking overlaten aan een expert

Het is aan te raden om wandafwerking over te laten aan een specialist. Daar zijn verschillende goede redenen voor. Hieronder sommen we de belangrijkste redenen voor je op:

 1. Stucen is vakwerk: je moet er een vaste hand voor hebben
 2. Je kunt met een vakman zeker zijn van een prachtige wandafwerking
 3. Een vakman werkt met het beste stucmateriaal
 4. De vakman is vaak sneller klaar
 5. Een vakman bereidt de klus goed voor, waardoor er geen troep ontstaat
 6. Op werk van de vakman heb je garantie

Er zijn dus veel redenen om niet zelf aan de slag te gaan, maar het werk aan een vakman over te laten. Ga je toch zelf aan de slag, dan zul je alsnog het benodigde materiaal moeten inkopen. Gaat er iets fout, is dit zonde voor de kosten die je gemaakt hebt. Bovendien zal de wand daarna ook hersteld moeten worden.

De kosten voor wandafwerking

Wandafwerking door middel van stucwerk kun je dus het best overlaten aan een specialist. Alleen wat kun je nu precies qua kosten verwachten als je een expert inschakelt om de wanden af te werken met stucwerk? Om te beginnen zijn die kosten van veel factoren afhankelijk. Zo is het onder andere afhankelijk van welk oppervlakte er gestuct moet worden. Daarnaast verschillen de kosten ook per type stucmateriaal.

We hebben een tabel opgesteld met daarin verschillende soorten stucwerk en de gemiddelde prijs per vierkante meter. Houd er rekening mee dat het slechts een prijsindicatie betreft en dat de werkelijke prijs hier meestal vanaf zal wijken. Iedere partij hanteert immers ook andere prijzen. Zie de tabel hieronder:

Vorm van wandafwerkingPrijs per vierkante meter
Spackspuiten€ 5 tot € 11 per m²
Sierpleister€ 12 tot € 23 per m²
Sausklaar stucen€ 10 tot € 25 per m²
Behangklaar stucen€ 10 tot € 18 per m²
Raapwerk€ 18 tot € 30 per m²

Hierboven hebben we ook spackspuiten vermeld in de tabel. Spackspuiten is geen traditionele vorm van stucwerk. Er wordt namelijk een machine met hoge druk gebruikt om stucmateriaal op de muur aan te brengen. Spackspuiten gaat hierdoor erg snel en is daardoor ook de goedkoopste oplossing. Overigens zal er bij spackspuiten wel altijd reliëf ontstaan. Of spackspuiten of traditioneel stucwerk meer geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren.

De verschillende soorten stucwerk beschreven

Weet je nog niet welke vorm van stucwerk het meest geschikt is voor wandafwerking in jouw woning? Hieronder beschrijven we de verschillende vormen van wandafwerking, zodat het eenvoudiger wordt om een keuze te maken.

Spackspuiten

Om te beginnen kun je er dus voor kiezen om te spackspuiten. Deze vorm van wandafwerking is de goedkoopste oplossing, omdat het snel gedaan kan worden met een machine. Bij spackspuiten is er altijd sprake van een korrelstructuur. Je krijgt dus wanden met reliëf. Overigens is het bij spackspuitwerk ook mogelijk om direct kleur toe te voegen aan het spuitwerk voor een klein meerbedrag. Zo kun je de wanden dus in één keer stucen en verven.

Sierpleister

Sierpleister wordt aangebracht met een spaan. Het sierpleister kan met allerlei soorten reliëf worden aangebracht. Hierdoor kan sierpleister er ook zeer sierlijk uit komen te zien. Uiteraard vergt het wel veel vakkennis om dit reliëf aan te kunnen brengen.

Raapwerk

Raapwerk wordt vooral gebruikt als een muur in zeer slechte staat is. Bij deze techniek wordt er een dikke laag cementmortel of gips aangebracht. Als het raapwerk eenmaal droog is, kan er voor gekozen worden om nog een laag stucwerk aan te brengen.

Sausklaar en behangklaar stucen

Je kunt een muur sausklaar stucen als er geverfd moet worden of behangklaar stucen als er behangen moet worden. De wanden worden dan egaal gemaakt. Voor behang hoeft een muur minder vlak en egaal te worden dan wanneer je gaat verven. Behangklaar stucen is om die reden minder prijzig dan sausklaar stucen.

Wandafwerking bij nieuwbouw woningen

Ook als je een nieuwbouw woning hebt, kun je ervoor kiezen om een stukadoor in te schakelen voor wandafwerking. Bij nieuwbouw woningen duurt het echter nog wel zo’n vier jaar totdat de muren stoppen met werken. Doordat de muren nog iets bewegen, is het risico op scheuren in het stucwerk ook groter. Daarom is het aan te raden om in het geval van wandafwerking bij nieuwbouw woningen voor stucwerk zonder reliëf te kiezen. Glad stucwerk is namelijk eenvoudiger om te repareren als er een scheur ontstaat.

Prijsverschillen tussen stukadoors bij wandafwerking

Er zijn dus veel verschillende soorten wandafwerking om uit te kiezen. Daarnaast heeft ook welke partij je kiest veel invloed op de prijs die je betaalt. Het is daarom aan te raden om offertes van verschillende stukadoors met elkaar te vergelijken.

Op het eerste gezicht kunnen de verschillen per vierkante meter redelijk mee lijken te vallen. Bedenk echter wel dat iedere euro verschil per m² op een oppervlakte van 50 m² al € 50 zal schelen. Een verschil van een aantal euro zal dus al honderden euro’s schelen op het totaalbedrag. Om die reden is het absoluut aan te raden om offertes voor wandafwerking te vergelijken.

Maak garantieafspraken

Als je een offerte voor wandafwerking aanvraagt, is het belangrijk om goede afspraken te maken omtrent de garantie die je krijgt. In principe is stucwerk door een stukadoor van hoge kwaliteit. Mocht er toch iets stuk gaan, dan is het wel prettig om te weten of dit onder de garantie valt. Doorgaans heb je zo’n drie jaar garantie op stucwerk binnenshuis. Als er voor die tijd scheuren ontstaan, zal de gemiddelde stukadoor dit nog even gratis voor je bijwerken. Omdat er bij een nieuwbouwwoning sneller scheuren ontstaan, zijn de garantievoorwaarden hier mogelijk iets anders.

Laat je altijd even informeren over de garantievoorwaarden, zodat je meer duidelijkheid hebt. Je wilt immers een goed beeld van de mogelijkheden.

Offertes voor wandafwerking aanvragen via de website?

Wil je met één aanvraag offertes bij verschillende partijen opvragen? Volg dan onderstaande stappenplan om offertes aan te vragen via onze website.

 1. Ga na hoeveel m² er gestuct moet worden.
 2. Kies een type stucwerk.
 3. Beschrijf de klus zo goed mogelijk in je aanvraag.
 4. Dien de aanvraag in.
 5. Wacht enkele werkdagen op het moment dat je de offertes ontvangt.
 6. Analyseer en vergelijk de offertes.
 7. Neem contact op met de partij door wie jij de wandafwerking wilt laten verzorgen.

Aanvragen van offertes voor wandafwerking via onze website is dus zeer eenvoudig! Het is zeker aan te raden om offertes via onze website aan te vragen als je niet te veel wilt betalen.

Neem de offertes goed door

Zodra je offertes ontvangen hebt, is het aan te raden om de offertes voor wandafwerking goed te analyseren. Ga bijvoorbeeld even na of de opdrachten die je door de stukadoor uit wilt laten voeren wel stuk voor stuk vermeld staan in de offerte. Op die manier voorkom je dat er miscommunicaties ontstaan en dat de opdracht uiteindelijk toch nog duurder uitvalt. Ga ook even na of op de offertes de prijs inclusief of exclusief btw vermeld staat. Alle kosten en kostenposten moeten goed op de offerte vermeld staan, zodat je precies weet waarvoor en hoeveel je betaalt.