Stucwerk mogelijkheden en kosten

Bij een bestaande woning op zoek om de muren en/of plafonds netjes af te werken. Met stucwerk zijn er veel mogelijkheden en daarom willen we hier graag een overzicht van geven. Naast de diverse soorten en kenmerken hiervan, vinden we het ook belangrijk om een indicatie van de kosten te geven. De combinatie van de gewenste kenmerken en het beschikbare budget, is het mogelijk om een keuze te maken. Benieuwd welk soort stucwerk bij jullie situatie past? Lees dan snel verder..

Woonkamer met donker stucwerk op de muur

Wat zijn de kosten van stucwerk?

Bij de zoektocht naar het juiste stucwerk, zal het budget een belangrijke factor zijn. Het stucwerk kan heel erg uiteenlopen van goedkoop stucwerk van onder de 10 euro per vierkante meter, tot het meest luxe stucwerk van meer dan 100 euro per vierkante meter. De verschillen hierin zijn groot, maar gelukkig is het een stuk overzichtelijker op het moment dat er gericht wordt gezocht naar een specifiek stucsoort.

Om een idee te geven bij de gemiddelde prijzen van het stucwerk, hebben wij een overzicht gemaakt van de kosten per vierkante meter bij de meest gekozen soorten stucwerk.

Soort stucwerkKosten per m2
Raapwerk€17 - €28
Sierpleister€14 - €24
Glad stucwerk€9 - €17
Schuurwerk€20 - €25
Spuitwerk€6 - €13

Bovenstaande tabel geven de gemiddelde kosten weer. Hierbij zullen een aantal factoren de daadwerkelijke kosten bepalen. Lees verder hoe de kosten van stucwerk opgebouwd zijn op onze pagina over stucadoor prijzen

Overzicht van de diverse soorten

In de basis kan stucwerk in 4 categorieën worden ingedeeld.

Het verschil tussen deze stucsoorten zit hem in de dikte van het pleisterwerk en de methode van aanbrengen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een stukadoor uit de regio

Raapwerk

Dit is een dikkere laag stucwerk die beschadigde muren weer glad kan maken, door de dikke laag kunnen grove oneffenheden worden weg gewerkt, ook kan een scheve muur weer recht worden gestuuct.

Kenmerken

 • Zowel op wanden en plafonds
 • Door dikke laag liggen de kosten hoger dan overige stucsoorten

Benieuwd naar alle details? Lees snel verder over raapwerk

Sierpleister

Een toplaag met mogelijk een structuur of een kleur hieraan toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is spachtelputz, deze bevat een korrelstructuur en kan in diverse kleuren worden aangebracht. Andere vormen van sierpleister zijn o.a granol, beton cire, tadelakt.

Kenmerken

 • Puur voor de afwerking
 • Verschillende prijsklassen
 • Goed alternatief voor schilderwerk of behangen

Benieuwd naar alle details? Lees snel verder over sierpleister

Beton stuc op de wanden

Glad stucen

Voor het behangen of sauzen van een wand, zal het noodzakelijk zijn dat de ondergrond vlak wordt gemaakt. Bij glad stucwerk kan er door een dunne filmlaag al een strakke wand worden gecreëerd.

Kenmerken

 • Meest gekozen stucwerk
 • Zowel mogelijk om de wanden behang- als sausklaar te maken
 • Relatief goedkoop, maar daarna nog wel budget nodig voor het afwerken van het oppervlakte

Benieuwd naar alle details? Lees snel verder over glad stucwerk

Schuurwerk

Een methode die vaak wordt gebruikt is vlammen.

Kenmerken

 • Toepasbaar in vochtige ruimtes
 • Speels effect
 • Goedkoop alternatief voor beton stuc

Benieuwd naar alle details? Lees snel verder over schuurwerk

Spuitwerk

Naast het stucen van een wand of plafond, kan het in sommige gevallen gunstig zijn om het stucwerk met een spuitmachine aan te laten brengen. Kostentechnisch is spackspuiten een goede keuze, een stucadoor kan in een korte tijd veel werk verzetten en is hierdoor ook relatief goedkoop stucwerk.

Kenmerken

 • Goedkoopste optie qua stucwerk
 • Verschillende korreldikte kan er gekozen worden
 • Snel aangebracht en kleine oneffenheden zijn niet meer zichtbaar

Benieuwd naar alle details? Lees snel verder over spuitwerk

Stootvast stucwerk

Een belangrijke kenmerk van goed stucwerk is dat deze stootvast is. Dit betekend dat de muren tegen een stootje kunnen en dat niet ieder deukje te zien is. Door wat dikker pleisterwerk kunnen kleine krassen worden gecamoufleerd. Zo is het in een woonkamer wenselijk om stootvast stucwerk te hebben, voorbeelden hiervan zijn:

 • Spachtelputz
 • Granol
 • Rustiekputz

Op het moment dat er een dunne laag pleisterwerk wordt aangebracht, puur om de wanden glad te maken. Is het risico groter dat er schade te zien is op het stucwerk.

In kleur laten aanbrengen

Tegenwoordig is ieder stucsoort wel in kleur aan te brengen. Hierdoor is voor iedereen mogelijk om een wand en plafond op smaak te laten afwerken door een stucadoorsbedrijf. De extra kosten voor op kleur maken zijn minimaal. Vraag advies in bij een stucadoor om een specifieke kleur aan te vrage.