Rustiekputz

Rustiekputz is een van de verschillende sierpleisters waar je uit kunt kiezen. Rustiekputz heeft een unieke structuur, waardoor je wand of plafond een prachtige afwerking krijgt. Als je deze vorm van stucwerk wilt laten verzorgen, is het wel prettig om er eerst alles over te weten! Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over rustiekputz. Ook geven we je een beeld van de gemiddelde kosten en heb je de mogelijkheid om offertes te vergelijken via ons platform.

Wat is rustiekputz?

Rustiekputz is een sierpleister die veel weg heeft van spachtelputz. Het verschil is dat de structuur grover is bij rustiekputz, omdat ook de korrels in dit type sierpleister groter zijn. De korrelachtige structuur ontstaat doordat er marmerkorrels in het pleister zijn verwerkt. De korrels van rustiekputz hebben een diameter van maximaal 1,8 mm en zijn minimaal 1,5 mm dik. Rustiekputz is stevig en kan dus goed tegen een stootje. Bovendien is een wand met rustiekputz vrij eenvoudig schoon te maken.

Deze sierpleister is vooral binnen erg populair, maar kan ook buiten worden toegepast. Je kunt overigens uit verschillende kleuren kiezen als je rustiekputz op je wanden of plafond laat aanbrengen.

Wat kost rustiekputz?

De kosten van rustiekputz kunnen erg uiteenlopen. De prijs is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo betaal je bijvoorbeeld meer wanneer het materiaal op het plafond moet worden aangebracht. Het plafond is namelijk moeilijker te bereiken dan de wanden. Ook zal ieder bedrijf verschillende prijzen hanteren. We geven je graag een prijsindicatie, maar houd er wel rekening mee dat de exacte prijs hier sterk vanaf kan wijken.

In onderstaande tabel vind je een prijsindicatie.

Type stucwerkDe prijs die je ongeveer zal betalen
Rustiekputz op een wand€ 9 tot € 17 per vierkante meter
Rustiekputz op het plafond€ 12 tot € 21 per vierkante meter

Wil je een beter beeld van wat je precies zal betalen voor rustiekputz? Dan raden we je aan om offertes aan te vragen en te vergelijken met behulp van ons platform.

De voor- en nadelen van rustiekputz

Voor als je nog twijfelt of rustiekputz de perfecte wandafwerking voor je is, hebben we hieronder de voor- en nadelen van de sierpleister opgesomd. Zo wordt het eenvoudiger om een keuze te maken.

De voordelen van rustiekputz:

  • Je wand of plafond oogt robuust
  • Kan goed tegen een stootje
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Eventuele beschadigingen zie je nauwelijks
  • Uitstekende sierpleister om wanden mee te herstellen
  • Een goedkope afwerking
  • Kan zowel binnen als buiten worden aangebracht

De nadelen van rustiekputz:

  • Als er sprake is van schade, dan is rustiekputz lastig te herstellen
  • Rustiekputz is moeilijk te schilderen, mocht je dit willen

Wat zijn de alternatieven voor rustiekputz?

Je kunt je wanden natuurlijk op allerlei manieren (laten) afwerken. Als je op deze pagina kijkt, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een sierpleister. We zullen hieronder daarom twee sierpleisters noemen die een alternatief kunnen vormen voor rustiekputz. Wil je een goed beeld van alle mogelijk afwerkingen? Bekijk dan ook eens de andere pagina’s op onze website.

1. Granol

Granol heeft een zeer grove korrel. Een wand met een afwerking van granol heeft veel weg van boomschors. Dit materiaal kan op verschillende manieren op de wand worden aangebracht, waardoor er ook diverse patronen gecreëerd kunnen worden. Rustiekputz en granol hebben gemeen dat ze beiden erg sterk zijn. Ook kan granol net als rustiekputz op zowel binnen- als buitenmuren worden aangebracht.

2. Spachtelputz

Spachtelputz is de meest gekozen sierpleister. Deze sierpleister heeft juist minder grove korrels dan rustiekputz. Rustiekputz zit dus tussen spachtelputz en granol in. Het is bij spachtelputz mogelijk om zelf een korrelgrootte te kiezen. Spachtelputz wordt met behulp van een spatel aangebracht. Ook voor dit type sierpleister geldt dat het zeer stevig is, zoals eigenlijk voor alle sierpleisters wel geldt.

Hoe wordt rustiekputz aangebracht?

Rustiekputz wordt vrijwel altijd met behulp van een spatel aangebracht. Met behulp van die spatel kan een stukadoor de sierpleister een bepaalde structuur geven. Het aanbrengen van rustiekputz is zeker niet eenvoudig. Om die reden is het ook sterk af te raden om hier zelf aan te beginnen. Een stukadoor met voldoende ervaring is in staat om de wand op de gewenste manier af te werken.

De kleur van rustiekputz

Met rustiekputz heb je ontzettend veel mogelijkheden wat de kleur betreft. Als je een kleur gekozen hebt, zal de stukadoor dit met mortel mixen. Hierdoor heeft het materiaal overal dezelfde kleur. In tegenstelling tot met verf, zal de wand bijvoorbeeld ook dezelfde kleur behouden als er ooit een stukje beschadigd.

Hoe komt de prijs tot stand?

De kosten die je betaalt voor het aanbrengen van rustiekputz, zijn van verschillende factoren afhankelijk. Om te beginnen betaal je doorgaans meer voor het aanbrengen van sierpleister op het plafond. Dit omdat het plafond veel lastiger te bereiken is, waardoor de klus ook arbeidsintensiever wordt. Daarnaast hebben veel stukadoors een starttarief als er kleinere oppervlaktes behandeld moeten worden. Vaak ben je per vierkante meter goedkoper uit als je een groter oppervlakte laat afwerken. De prijs is afhankelijk van de arbeidskosten, de materiaalkosten en de voorrijkosten.

Tips om kosten te besparen op rustiekputz

Er zijn verschillende manieren om goedkoper uit te zijn als je een stukadoor inschakelt. Hieronder benoemen we een aantal handige tips. Met deze tips kun je mogelijk een relatief groot percentage op het totaalbedrag besparen.

1. Ga goed na welk btw-tarief je betaalt

Als je een woning hebt die ouder is dan twee jaar, dan betaal je over stucwerk veel minder btw. Je betaalt dan namelijk nog maar 9% in plaats van 21%. Het is dan ook aan te raden om goed te controleren welk btw-tarief in rekening is gebracht als je een woning hebt die ouder is dan twee jaar.

2. Houd rekening met het starttarief

Veel stukadoors rekenen dus een starttarief voor een klein oppervlakte. Om die reden kan het verstandig zijn om net een extra wand mee te laten pakken. Zo ben je soms goedkoper uit.

3. Ga goed na of het plafond ook gestuct moet worden

Is je plafond nog in prima staat? Dan kun je er ook voor kiezen om het plafond niet te laten stucen. Het plafond is namelijk vrij duur om te laten stucen, terwijl je er het minst van zal zien.

4. Ga na of je bepaalde dingen zelf kunt oppakken

Je kunt ook overleggen met de stukadoor of je zelf voorbereidingen kunt treffen. Dit scheelt de vakman weer werk, waardoor je goedkoper uit zal zijn. Overleg dit wel altijd vooraf en ga ook na of het invloed heeft op je garantie als je zelf bepaalde onderdelen oppakt.

5. Bespaar op de voorrijkosten

Veel stukadoorsbedrijven brengen voorrijkosten in rekening. Je bent dus ook vaak goedkoper uit als je voor een bedrijf kiest dat dichter bij je woning gevestigd is. Vooral als een klus een aantal dagen in beslag neemt, kunnen de voorrijkosten vrij hoog oplopen.

Meer weten over andere soorten stucwerk?

Wil je graag ook meer weten over andere soorten stucwerk, zodat je een goede beslissing kunt nemen? Kijk dan nog even rond op de website, want ook over andere soorten stucwerk vind je veel informatie op ons platform. Ook is het voor ander stucwerk mogelijk om offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo betaal je bijvoorbeeld ook nooit te veel voor spachtelputz of spackspuitwerk.

Offertes voor rustiekputz vergelijken

Door offertes te vergelijken krijg je een goed beeld van de gebruikelijke prijzen. Op deze manier betaal je dus niet snel te veel. Wil je een goed beeld van wat je voor rustiekputz zal betalen? Dan kun je eenvoudig offertes vergelijken met behulp van ons platform. Je kunt gemakkelijk een aanvraag bij ons indienen, waarna je van verschillende stukadoorsbedrijven offertes zal ontvangen. Het duurt slechts enkele werkdagen voordat je de offertes binnen hebt. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om de offertes aan te vragen.