Spachtelputz

Wil je graag een mooie afwerking voor je wanden en/of plafond? Dan is spachtelputz wellicht een uitstekende keuze voor jou! Op deze pagina lees je alles over dit type sierpleister. Zo weet je na het lezen van deze pagina of spachtelputz wel of niet op je wensen aansluit. Bovendien geven we je ook een beeld van de kosten en kun je geld besparen door offertes te vergelijken via ons platform. Denk je erover na om spachtelputz op je wanden aan te brengen? Dan is het dus zeker aan te raden om deze pagina eens goed door te nemen.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is de meest populaire sierpleister in ons land. In spachtelputz zitten granietkorrels verwerkt, waardoor het een korrelige structuur krijgt. De korrels hebben een diameter van 1 tot 2,5 millimeter. De korrels zijn kleiner dan die van rustiekputz. Spachtelputz wordt met een spaan aangebracht. Deze afwerking is geschikt voor zowel de wand als voor het plafond.

Wat kost het om spachtelputz aan te laten brengen?

Als je spachtelputz aan wilt laten brengen, dan is het prettig om een goed beeld van de kosten te hebben. De prijs van spachtelputz is echter van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo betaal je in het geval van een groter oppervlak vaak minder per m². Ook zijn de kosten afhankelijk van welke stukadoor je inschakelt. Ieder bedrijf zal namelijk weer andere prijzen rekenen.

Omdat de prijs van zoveel verschillende factoren afhankelijk is, is het lastig om een prijsindicatie te geven. Wel kunnen we je een beeld geven van de gemiddelde prijzen. Houd er rekening mee dat de exacte prijs hier vanaf kan wijken.

Type stucwerkGemiddelde kosten
Spachtelputz op de wanden€ 11 tot € 16 per vierkante meter
Spachtelputz op het plafond€ 13 tot € 19 per vierkante meter

Als spachtelputz op het plafond moet worden aangebracht, ben je gemiddeld duurder uit dan wanneer de wanden gestuct moeten worden. Dit omdat het plafond lastiger te bereiken is. Hierdoor kost de klus meer tijd en dus zal men hiervoor een hogere prijs rekenen.

Wil je een goed beeld van de kosten, dan is het aan te raden om offertes aan te vragen en te vergelijken. Dit doe je eenvoudig via onze website. Dien een aanvraag in en je zal binnen enkele werkdagen offertes van verschillende stukadoorsbedrijven ontvangen.

Wat zijn de voordelen van spachtelputz?

Spachtelputz heeft ontzettend veel voordelen. Hieronder hebben we de voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Spachtelputz kan goed tegen een stootje
  • Spachtelputz kan in verschillende kleuren worden aangebracht
  • Een geschikte afwerking voor binnen- en buitenmuren

Spachtelputz is goedkoop om aan te brengen, omdat dit direct in de gewenste kleur kan. Hierdoor hoeft het niet ook overgeschilderd te worden. Bovendien is spachtelputz stevig en dus ook zeer geschikt voor een huishouden met kinderen. Kleine beschadigingen zijn bovendien bijna niet zichtbaar dankzij het reliëf en doordat de laag spachtelputz overal dezelfde kleur heeft.

Het reinigen van spachtelputz

Als er vlekken op de wand zijn ontstaan, is spachtelputz gelukkig vrij eenvoudig te reinigen. Dit kan namelijk gewoon met een borstel en wat water. Zorg ervoor dat je lauw water gebruikt. Als het niet lukt om het spachtelputz schoon te krijgen, dan is het ook mogelijk om een speciaal schoonmaakmiddel aan te schaffen voor sierpleisters.

Is spachtelputz geschikt voor een nieuwbouwwoning?

Het is ook mogelijk om spachtelputz op de wanden en het plafond van een nieuwbouwwoning aan te brengen. Dit is echter iets wat we af kunnen raden. Bij een nieuwbouwwoning werken de muren namelijk nog. Doordat de muren nog werken, is het risico op scheuren ook veel groter. Het herstellen van scheuren in een wand met spachtelputz is erg moeilijk. Dankzij het reliëf is de schade niet op zo een manier te verhelpen dat niet meer te zien is dat er ooit schade is geweest. Je blijft zo dus verschil zien, tenzij dat je de wand compleet opnieuw laat stucen.

Heb je een nieuwbouwwoning, dan is het aan te raden om voor glad stucwerk te kiezen. Met glad stucwerk is het wel mogelijk om het stucwerk relatief eenvoudig te herstellen.

Hoe wordt spachtelputz aangebracht?

Voordat spachtelputz aangebracht kan worden, moet de wand of het plafond eerst overal gelijk zijn. Als dat niet het geval is, zullen oneffenheden ook na het aanbrengen van spachtelputz zichtbaar blijven. Soms moet er dus eerst raapwerk of glad stucwerk aangebracht worden. Om ervoor te zorgen dat het spachtelputz goed zal hechten, wordt er een primer gebruikt. Spachtelputz wordt met behulp van een spaan aangebracht op de wand of op het plafond.

Een wand of plafond met glitters?

Met spachtelputz is het ook mogelijk om een wand of plafond met glitters te creëren. In dit geval wordt eerst de spachtelputz aangebracht en daarna worden de glitters over de wand of over het plafond heen gespoten. Het eindresultaat is een prachtige afwerking. Deze afwerking kan bijvoorbeeld veel weg hebben van een sterrenhemel. Het is overigens mogelijk om uit verschillende kleuren glitters te kiezen.

Alternatieven voor spachtelputz

Spachtelputz is een populaire sierpleister, maar er zijn nog meer sierpleisters om uit te kiezen. Ben jij benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Hieronder zullen we een aantal alternatieven voor spachtelputz benoemen. Zo heb je ook een beeld van welke sierpleisters verder mogelijk nog interessant voor je kunnen zijn.

  • Rustiekputz
  • Krabputz
  • Granol

Wil je meer weten over deze sierpleisters of over andere vormen van stucwerk? Kijk dan eens goed rond op onze website. Over vrijwel alle soorten stucwerk vind je op ons platform informatie. Bovendien is het mogelijk om offertes aan te vragen voor alle soorten stucwerk. Hierdoor slaag je er altijd in om een goedkope partij te vinden als je wanden of plafond gestuct moeten worden.

Spachtelputz verwijderen?

Heb je ooit spachtelputz laten aanbrengen, maar wil je hier juist graag vanaf? Ook dan kan een stukadoor je hierbij helpen. Het is niet noodzakelijk om de pleisterlaag compleet te verwijderen. Er kan namelijk een laag stucwerk over deze sierpleister heen aangebracht worden. De stukadoor zal eerst een primer gebruiken, zodat het nieuwe stucmateriaal zal blijven hechten. Vervolgens wordt de nieuwe laag aangebracht. Nu je een gladde afwerking hebt, kun je de wand verven of met latex laten spuiten.

Het sauzen van spachtelputz

Als je nog spachtelputz wilt aanbrengen, is achteraf verven niet nodig. Het materiaal kan namelijk in de gewenste kleur aangebracht worden. Heb je het stucwerk eerder al uit laten voeren en wil je spachtelputz graag een andere kleur geven? Dan is spachtelputz lastiger om te verven dan een gladde wand. De wand zit namelijk vol met kleine gaatjes die verf absorberen. Er is om die reden ook meer verf nodig voor een wand met spachtelputz.

Je kunt spachtelputz ook een andere kleur geven door latexverf te laten spuiten. Op die manier kun je de wand eenvoudiger van verf voorzien dan wanneer je met de hand aan de slag gaat.

Offertes aanvragen voor spachtelputz

Wil je een goed beeld van wat je precies voor spachtelputz zal betalen? Dan is het aan te raden om offertes op te vragen via onze website. Dit is ontzettend eenvoudig. Met slechts één aanvraag ontvang je al verschillend offertes om te vergelijken. Het aanvragen van offertes via ons platform is gratis en bovendien ook vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. We gaan bovendien zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen voor het aanvragen van offertes.

Bij je aanvraag is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie over de klus te geven. Geef bijvoorbeeld aan welke kleur je graag zou willen en hoeveel vierkante meter gestuct moet worden. Op die manier krijgen de stukadoors een goed beeld van de werkzaamheden en kunnen ze de kosten beter inschatten.

Binnen enkele werkdagen heb je al verschillende offertes die je kunt vergelijken. We raden je aan om deze offertes goed te analyseren. Zo wordt het eenvoudiger om een goedkope partij te vinden.